In het buitengebied van Zeewolde bouwen boeren, moleneigenaren en bewoners samen ‘Windpark Zeewolde’: het grootste windpark op land. In opdracht van Van den Heuvel Aannemingsbedrijf, wordt met maar liefst 58 boringen verspreid over 10km2, de basis voor dit park gelegd. Van Leeuwen Sleufloze Technieken is verantwoordelijk voor deze boringen en werkt daarvoor nauw samen met PION.

Juist die nauwe samenwerking was extra belangrijk bij dit bijzondere project. Deze levensgrote puzzel kent nogal wat uitdagingen. Om het project zo efficiënt mogelijk te laten verlopen wordt de haspelinhoud optimaal samengesteld en over diverse boringen verdeeld. Daarmee kent elke haspel een uniek nummer dat toebehoort aan specifieke boringen. De haspel wordt bij de fabriek gecodeerd en is daarmee gekoppeld aan bepaalde boringen. Van Leeuwen maakt hiermee verschillende bundels buis, die per drilling de grond in gaan. Dit maakt het werk voor de boorploeg op locatie extra efficiënt. Zo kunnen zij zich richten op hun specialistische werkzaamheden en wordt voorkomen dat er schades of blow outs ontstaan.

Adviserend vermogen

Ondanks COVID-19 zijn er geen vertragingen ontstaan. Vanuit het hoofdkantoor van Van Leeuwen in Woerden en op locatie konden de werkzaamheden gewoon doorgaan, met natuurlijk de RIVM-regels in achtneming. Ook de leveringen vanuit PION verliepen heel soepel. Het puzzelen heeft wat hersens doen kraken maar al met al ligt alles prima op schema. Het puzzelen zal voorlopig nog wel doorgaan, maar dat houdt iedereen scherp en daarmee bewijst PION ook hun onderscheidende flexibiliteit, adviserend vermogen en goede project begeleiding.

Kwart miljoen huishoudens

De oplevering van het windpark dat gepland staat in 2022, levert hiermee straks groene stroom voor ruim een kwart miljoen huishoudens. Om de 83 windturbines te laten draaien, is in totaal ruim 41.000m aan HDPE-buizen nodig. Dat zijn ruim 100 stalen haspels en vele lengtes buis. Omdat elke haspel per boring gecodeerd wordt, wordt onnodig buisafval voorkomen. PION levert de HDD-boorbuizen 110 & 125mm.

 

Over Windpark Zeewolde

Achter de ontwikkeling van Windpark Zeewolde zit een bestuur van ondernemers uit het gebied en een projectorganisatie, die bestaat uit een team van zo’n 40 professionals uit de windsector. Zij zorgen voor de letterlijke realisatie van het Windpark. Windpark Zeewolde B.V. is eigendom van een unieke samenwerking van meer dan 200 boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van Zeewolde. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder. Samen vormen zij het grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa. Met 320 MW is het ook nog het grootste windproject op land in Nederland. De huidige 220 verspreid staande molens maken plaats voor 83 grotere, modernere molens. Deze wekken samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige molens. Windpark Zeewolde levert hiermee vanaf 2020 groene stroom voor ruim een kwart miljoen huishoudens.

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Van den Heuvel Aannemingsbedrijf, Van Leeuwen Sleufloze Technieken, en PION Kunststoffen.

 Bronvermelding: https://windparkzeewolde.nl/