PION Kunststoffen heeft een zeer compleet basisassortiment voor ondergrondse kabelbescherming. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze denkkracht en de daaruit voortkomende praktische oplossingen.

Innovatie in kunststof is de drijvende kracht waardoor PION letterlijk en figuurlijk steeds meer terrein wint. Wij doen uitvindingen als antwoord op concrete vragen van onze klanten.

Hieronder laten wij een aantal voorbeelden zien van vernieuwende toepassingen uit de koker van PION.

CrossCube® Trekputten

Vele jaren geleden introduceerden wij een breed assortiment modulaire CrossCube® trek- en schouwputten. Een systeem gebaseerd op gerecyclede kunststoffen, dat vanwege de verschillende modules zeer veel mogelijkheden kent.

Steeds vaker worden wij gevraagd mee te denken om grotere en zeer zware betonput-constructies te vervangen door een kunststof CrossCube-oplossing. Het grote voordeel is dat hiervoor geen specifieke bodemvoorbereidingen nodig zijn, zoals onderheien. Daarnaast blijven onze trekputten flexibel in uitvoering. De maat kan achteraf worden aangepast, aansluitingen voor mantelbuizen zijn ook in een latere fase nog eenvoudig te realiseren.

Wij fabriceren en leveren ook Mega CrossCubes met afmetingen van 6×2 meter of met zeer grote buisaansluitingen van Ø630mm.

Wij krijgen steeds vaker de vraag naar speciale aansluitingen op de trekputten, bijvoorbeeld met kabelgoten of met multikokers. PION heeft deskundigheid op dit gebied en denkt graag met u mee omtrent maatwerkoplossingen.

Toegepast bij onder meer: Landtunnel A4 en Distributiecentrum Lelystad.

Protegg® hekwerken voor ProRail

Op verzoek van en in samenwerking met onze partner BAM ontwikkelde PION een geheel nieuw concept in zogenaamde ‘menskerende’ hekwerken voor toepassing bij rail-infra-werken. Het gaat om Protegg®, een eenvoudig op te bouwen hekwerk gemaakt van gerecyclede pvc-raamkozijnen.

Protegg® hekwerken zijn demontabel en vele malen herbruikbaar. Aan het einde van de technische levensduur kunnen de onderdelen gerecycled en in ons eigen productieproces toegepast worden. Opnieuw een goed voorbeeld van vernieuwend denken vanuit duurzaamheid.

Toegepast door onder meer: BAM Infra.

Deelbare ommanteling van bestaande kabels

Voor het beschermen van bestaande kabels die in gebruik blijven introduceerde PION vele jaren geleden de deelbare PP klembuizen. Omdat de markt vroeg naar systeemoplossingen voor een geheel tracé aan kabels, heeft PION het klembuisassortiment uitgebreid. Naast de diverse hulpstukken beschikken we over een ingenieuze beschermer voor lasmoffen.

Onze lasmofontlaster Endura – ook wel trekontlasting genoemd – beschermt de zwakke plek in het voedingskabeltraject: de lasmof. Bij railinfrawerken worden de aanwezige kabels gedurende de werkzaamheden bovengronds gebracht en daar beschermd.

Bij het uitgraven kan de lasmof van de voedingskabel beschadigen. Iets dat soms in eerste instantie niet eens opgemerkt wordt. De beschadiging blijkt pas achteraf, als de voeding hapert, met grote consequenties voor het treinverkeer. Vervolgens vervangt men alsnog de lasmof, tegen hoge kosten. Maatschappelijk en economisch is deze gang van zaken zeker niet wenselijk.

De Endura lasmofontlaster wordt om de lasmof geplaatst als deze nog in de geul ligt. Het gaat om een klembuis die de mof en ook enkele meters kabel aan weerszijden ommantelt. Hiermee wordt de lasmof als het ware “trekvast gespalkt”. Dit verkleint sterk het risico op beschadiging bij het naar boven brengen van de kabel met lasmof.

Bijkomend voordeel is dat dit klembuissysteem alle bovengrondse kabels volledig knaagdiervrij ommantelt. Ook dat komt de betrouwbaarheid van het nieuwe netwerk alleen maar ten goede.