Deelbare mantelbuizen | SmartClick

Onze deelbare mantelbuizen noemen we SmartClick. Want ze zijn ontzettend slim. Bestaande onbeschermde kabels beschermt u snel en makkelijk tegen beschadiging door gronddruk of graafschade. Zonder dat het hele tracé bovengronds hoeft te worden gehaald.

Kabels die tijdelijk bovengronds lopen beschermt u met deze deelbare kabelbuizen tegen UV-licht, maar ook tegen allerlei mechanische beschadiging, bijvoorbeeld rijschade. Wat deze gespleten mantelbuizen extra bijzonder maakt is dat ze herbruikbaar zijn. En wist u dat u deze deelbare mantelbuizen ook kunt huren in plaats van kopen? Klik hier voor de site van Rentinfra.

Waarom kiezen voor PION Kunststoffen

Kiezen voor PION Kunststoffen betekent een duurzame keuze maken. PION staat namelijk voor kabelbescherming gemaakt van gerecycled kunststof in plaats van aardolie. Door kunststof te recyclen bespaar je al snel 80% ten opzichte van nieuw materiaal. Bovendien raakt aardolie op dus wordt schaarser en duurder.

PION Kunststoffen staat voor eersteklas gerecycled materiaal. Ook daar waar het gaat om onze SmartClick deelbare mantelbuizen. Door samen te werken met ervaren fabrikanten kan de gebruiker rekenen op topkwaliteit met de stevigheid en levensduur die men ook gewend is van ‘nieuw’ kunststof.

Bekijk hieronder de typen en accessoires.

De meest gestelde vragen over Deelbare mantelbuizen | SmartClick

Wat kost een mantelbuis?

De prijs van een mantelbuis is afhankelijk van de SN-klasse. Hoe hoger de SN-klasse, hoe dikker de wand en hoe meer materiaal er nodig is om de kabelbeschermingsbuis te maken. Daarnaast zit er verschil tussen gladde mantelbuizen (voor blijvend ondergronds gebruik) en deelbare mantelbuizen (voor tijdelijke bovengrondse bescherming of wanneer kabels na leggen alsnog bescherm moeten worden). Die laatste bestaan uit twee delen en worden dichtgemaakt met een klik- of klemsysteem. Deze deelbare beschermingsbuizen zijn bewerkelijker om te fabriceren dan gladde mantelbuizen en daardoor duurder, maar worden dan ook in verschillende situaties gebruikt. Het gebruik van een goede (deelbare) mantelbuis is sowieso altijd goedkoper dan het oplopen van kabelschade met uitval als gevolg.

Onder welke termen is de deelbare buis nog meer bekend?

Deelbare buis wordt ook wel tijdelijke beschermbuis, klembuis, klikbuis, klemkoker, Panzar, Hardlock, Snipp Snapp, quicklockschaalbuis, klapkoker (regio Rotterdam), schaaldelen, clikbuis en clickbuis genoemd. In België heten ze halfbuizen, gespleten buizen of kabelschelpen.

Is PION een fabrikant?

PION is een leverancier en partner op het gebied van kabelbescherming. Wij werken heel nauw samen met productiepartners en beschikken niet over eigen productielijnen. Gelukkig niet zeggen we dan altijd. Wij hebben geen belang om de eigen productielijn te vullen. Wij kijken altijd naar het belang van de klant en het project. Daarmee kunnen we diverse oplossingen aandragen en zijn we altijd onafhankelijk. Is een PE mantelbuis een goede oplossing of juist een kabelgoot of wellicht een Utilis multikoker. Wij beschikken wel over eigen producten zoals de Crosscube trekput. Wij hebben deze ooit ontwikkeld, beschikken over alle matrijzen en mallen en laten deze door een productiepartner fabriceren. Ook zijn wij exclusief partner voor enkele productgroepen voor diverse landen, waarbij ook onze internationalisering zal toenemen.

Levert PION alleen standaard materialen?

PION is door zijn ruime kennis en uitgebreide netwerk ook een ideale partner voor maatwerk oplossingen. Dat kunnen wij goed en vinden wij ook bijzonder leuk. Wij hebben de afgelopen jaren al heel veel met klanten en de keten ontwikkeld en geleverd. Kijk op https://pionkunststoffen.nl/lab voor meer inspiratie.

Welke soorten mantelbuizen zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten mantelbuizen; materiaal, kleur, lengte, diameter, sterkte (en daarmee toepassingsgebied), legmethode etc. Als we het hebben over uiterlijk heb je twee varianten, namelijk gladde mantelbuizen uit één stuk en deelbare mantelbuizen. De meest gebruikte aanlegmethoden zijn in een open sleuf (je graaft en legt de mantelbuis in deze open ruimte en dicht deze later af met zand) of de gestuurde boring (je trekt de mantelbuis door een vooraf geboorde holle ruimte naar een vooraf ingesteld punt). De toepassing bepaalt in de meeste gevallen de materiaalkeuze en kleurstelling. Alle mantelbuizen zijn geschikt om in een open sleuf te installeren, maar voor een gestuurde boring worden zwaardere eisen gesteld. Er komt dan tenslotte veel kracht te staan op de buis. Daarvoor wordt dan ook meestal voor HDPE mantelbuizen gekozen.

Ben ik verplicht om mantelbuis te gebruiken?

Elektrakabels moeten, vanwege het risico op persoonlijk letsel, altijd in een kabelbeschermingsbuis gelegd worden. Voor datakabels is dit niet verplicht, maar wel verstandig. Er zijn tegenwoordig zoveel bedrijven, organisaties en instanties van die data afhankelijk dat beschadiging en daardoor uitval enorme gevolgen heeft, ook financieel.

Wat is een deelbare buis?

Een deelbare buis is een kabelbeschermingsbuis die uit twee schaaldelen bestaat en die je uit elkaar kunt halen. Hiermee kun je dus bestaande kabels beschermen, want je kunt dan het ene schaaldeel onder de kabels leggen en daarna het tweede erbovenop en ze dan met elkaar verbinden. Deelbare mantelbuizen kunnen zowel ondergronds (om de kabels na het leggen alsnog tegen mogelijke graafschade te beschermen) als bovengronds gebruikt worden (wanneer kabels tijdelijk bovengronds moeten en daar beschermd moeten worden).

Waarom zou ik voor een deelbare buis kiezen in plaats van ingesneden ribbelbuis?

Een ingezaagde ribbelbuis is een goedkope methode om een in gebruik zijnde kabel te ommantelen. Door het inzagen verliest deze flexbuis zijn stabiliteit en bezit daarmee geen schedeldrukklasse (SN waarde) meer. Met alle risico`s op schade van dien. Bovendien is deze ribbelbuis veel minder goed bestand tegen UV-straling dan onze PP deelbare buizen waardoor de kwaliteit bij gebruik in de buitenlucht snel achteruit gaat en de kabels dus nog meer risico lopen. De levensduur van deze (ingezaagde) ribbelbuis is bij bovengrondse toepassing beperkt en daardoor verdwijnt deze na een kort gebruik op de afvalberg. Onze gerecyclede PP deelbare buizen zijn juist ontworpen om langdurig toe te passen en kunnen gerust vele tientallen jaren mee.

Wat is het verschil tussen klembuis en klikbuis?

Het verschil tussen de PP klembuis en de PP klikbuis van PION zit hem in de manier van sluiten. De ene buis heeft een klemsluiting en de andere een kliksluiting. Daarnaast is de SN-waarde van de PP Klikbuis SN4 en van de PP Klembuis SN8. Afhankelijk van de vereiste SN klasse kun je of beide deelbare opties of de PP klembuis met de SN8 schedeldruk klasse toepassen.

Hoe maak ik aftakkingen op een deelbare buis

Aftakkingen op onze PP deelbare buizen maak je makkelijk en snel met onze Split Connectbox. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een handzaag, een steeksleutel 10 en ongeveer 5 minuten. Bekijk deze video en je ziet hoe makkelijk het is.

Waar staat PP voor?

PP staat voor Polypropeen. PP heeft de laagste dichtheid van alle kunststoffen en blijft vormvast bij temperaturen tussen -15°C en 90°C. PP kunststof is daarnaast bestand tegen vrijwel alle gangbare oplosmiddelen en chemicaliën.