Kunststof kabelgoten

Onze SmartTray kabelgoten zijn bijna van alle markten thuis. Zowel boven-, als ondergronds, UV-bestendig, rookvrij en branddovend, nagenoeg geen rek of krimp en zelfs ProRail gecertificeerd.

Onze kunststof kabelgoten maken zowel de aanleg als het onderhoud eenvoudig en zijn een sterk, maar lichtgewicht alternatief voor betonnen kabelgoten. Storingen verhelpen, onderhoud en vernieuwing zijn eenvoudiger, sneller en goedkoper uit te voeren.

Bekijk hieronder ons assortiment.

Wat is een kunststof kabelgoot?

Een kunststof kabelgoot is een kabelgoot gemaakt van kunststof die meestal in de grond wordt geplaatst en waar kabels en leidingen in gelegd worden. Het doel is om de kabels te beschermen, maar tegelijkertijd toegankelijk te houden voor reparatie of onderhoud of het toevoegen van extra kabels zonder dat er opnieuw gegraven hoeft te worden. Een kabelgoot heeft een deksel die er later op geklikt kan worden.

Wat is een functiescheidingsgoot?

Een functiescheidingsgoot is een kabelgoot die binnenin een grotere kabelgoot gebruikt wordt met als doel de verschillende kabels gescheiden te houden, bijvoorbeeld om doorslagspanning en dus beschadiging te voorkomen. Wil je hier meer over lezen? Check dan dit artikel: https://pionkunststoffen.nl/project/voorkom-doorslagspanning-met-de-s5000-functiescheidingsgoot

Wanneer heb ik een kabelgoot nodig?

Een kabelgoot wordt gebruikt in situaties waarin verwacht wordt dat er in de toekomst toegang tot de kabels nodig is en men dit zo makkelijk mogelijk wil maken. Natuurlijk kan dit met mantelbuizen door middel van een trekput, maar met een kabelgoot kun je makkelijk bij elk deel van de kabel komen voor reparatie, onderhoud of om extra kabels toe te voegen of juist te verwijderen. Een kabelgoot is ook een goede oplossing voor bovengrondse toepassingen op bijvoorbeeld kunstwerken, zoals een brug of geluidsscherm.

Wanneer heb ik een functiescheidingsgoot nodig?

Een functiescheidingsgoot wordt gebruikt wanneer er risico op doorslagspanning is, maar ook wanneer het nodig is om de kabels te kunnen markeren waardoor snel te zien is welke kabel in welke goot ligt.

Wat is het voordeel van kunststof kabelgoot boven staal?

Kunststof kabelgoten kunnen makkelijk en zonder gereedschap knaagdiervrij aan elkaar gelegd worden door de mof-spie-verbinding. Bovendien is kunststof lichter en daardoor makkelijker te plaatsen, heeft het een langere levensduur en is het daardoor op de lange termijn goedkoper dan staal.

Wat is het verschil tussen kunststof kabelgoten en betonnen kabelgoten?

Kunststof kabelgoten zijn door hun lichte gewicht veel makkelijker te tillen en daardoor sneller te plaatsen. Je hebt geen extra materieel nodig en kunt er dus ook in krappe ruimtes, zoals een talud, mee uit de voeten zonder dat er meteen een buitendienststelling nodig is. Ook onderleggen met tegels is door het geringe gewicht niet nodig. Bovendien zijn de kunststof kabelgoten slagvaster dan beton. Als er iets op valt (of de kabelgoot zelf valt), dan scheurt of breekt het veel minder snel dan beton doet. Ook zijn kunststof kabelgoten door hun onderlinge verbinding heel goed knaagdiervrij te installeren en houden. Dat is een groot voordeel omdat kabelgoten een fijne schuilplek zijn en kabels aantrekkelijk voor knaagdieren
Onze Ultim kunststof kabelgoot is tot ongeveer 18 keer lichter dan een vergelijkbare betongoot.

Hoeveel kabels kan ik in een goot kwijt?

Dat is afhankelijk van de dikte van de kabels en de inwendige maat van de kabelgoot en natuurlijk of er risico op doorslagspanning is. Vaak wordt er door de opdrachtgever een eis van maximaal 70% vulling geëist. Een functiescheidingsgoot met een kleinere omvang (onze S5000) zorgt voor een minimale bezetting zodat de eis van 70% eerder haalbaar is.

Hebben jullie ook kabelgoten met meerdere compartimenten?

Een kabelgoot heeft meestal één compartiment. Wil je meerdere compartimenten (in plaats van het gebruiken van een functiescheidingsgoot), dan kan er een scheidingswand geplaatst worden. Een andere optie is om voor de Utilis te kiezen, dit is een gecompartimenteerde buis waarmee je kabels dus elk in een apart vak kunt leggen.

Hoe sterk is een kunststof kabelgoot?

De sterkte van het deksel is vaak het meest cruciale aspect. Kunststof deksels zijn flexibel en vrij slagvast dat is een groot voordeel. Normaal is het zwakste punt van een deksel in het midden van het uiteinde van het deksel. Daar wordt het deksel het minst ondersteund en is de vervorming het grootst. Gemiddeld bedraagt de oppervlaktebelasting 10kN. PION Kunststoffen heeft ook composiet deksels beschikbaar die, naast een belastingklasse van A15, ook andere voordelen kennen zoals goede brandwerende eigenschappen.
De zijwaartse belasting van onze Ultim kabelgoot bedraagt 30,5kN in het midden van de goot. Aan het uiteinde (de zwakste plek) bedraagt deze nog steeds 18,5kN.

Zit er veel verschil tussen kunststof kabelgoten?

Helaas wel en dat is ook de reden dat sommige mensen heel enthousiast zijn over kabelgoten en anderen helemaal niet. Kabelgoten in dezelfde maat, maar van verschillende leveranciers kunnen enorm verschillen in gebruikt materiaal, gewicht en sterkte en daarmee de kwaliteit. Onze kabelgoten kunnen een zijwaartse belasting van 30,5kN aan (midden van de kabelgoot zijkant) en onze deksels minimaal 10kN (ook A15 deksels beschikbaar). Heb je kabelgoten nodig? Wees je dan dus bewust van de belastingklasse, zodat je een veilige keuze kunt maken. Advies nodig? Bel of mail gerust op 033 – 253 8630/ verkoop@pionkunststoffen.nl.

Is de deksel van een kunststof kabelgoot altijd van hetzelfde materiaal?

Dat hoeft niet. De kabelgoten en hun standaard deksels worden voornamelijk via een spuitgietprocedé gemaakt. Veelal wordt daarbij gerecycled HDPE of PP materiaal toegepast.
Meestal zijn de deksels en de kabelgoot van hetzelfde materiaal gemaakt. Voor onze Ultim kabelgoot hebben we ook over een composiet (glasvezelversterkt) klasse A15 deksel beschikbaar. Dit deksel is zeer sterk, heeft weinig last van UV invloed en is goed brandwerend. Onze kabelgoten zijn altijd halogeenvrij, vaak is dat een specifieke eis.

Kan ik een deksel makkelijk vervangen?

Ja dat kan. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een deksel beschadigd raakt en dat die veiligheidshalve vervangen moet worden. Elke meter kabelgoot heeft een apart deksel en die kan dus vervangen worden. In zo`n geval is het misschien ook het overwegen waard om voor een sterker composiet deksel te kiezen.

Hoe sterk is een functiescheidingsgoot?

Onze S5000 functiescheidingsgoot heeft een trekvastheid van 400 MPa (axiaal) en een slagvastheid van 170 kJ/m2. Ook de kogelvalproef met een kogel van 1 kg vanaf 2 meter hoogte is geen enkel probleem. De glasvezelversterkte goot is ook uitstekend bestand tegen de meeste chemische stoffen en voldoet aan brandklasse UL 94 V0.

Hoe snel leg je een kunststof kabelgoot?

De praktijk is dat je met een klein team al snel 500-1.000m kunststof kabelgoot (S5000 of Ultim) per dag kunt plaatsen. Dat is al snel tot 8 keer zoveel en dus 8 keer sneller dan een betongoot.

Hoeveel meter kabelgoot kan in een gemiddelde truck vervoerd worden?

Wij kunnen tot wel 1.200m kunststof kabelgoot per truck leveren. Dat is ongeveer 8 keer meer dan wanneer je kiest voor een betonnen goot. Lichtgewicht heeft ook hier een heel groot voordeel.