Kunststof kabelgoten

Onze SmartTray kabelgoten zijn bijna van alle markten thuis. Zowel boven-, als ondergronds, UV-bestendig, rookvrij en branddovend, nagenoeg geen rek of krimp en zelfs ProRail gecertificeerd.

Onze kunststof kabelgoten maken zowel de aanleg als het onderhoud eenvoudig en zijn een sterk, maar lichtgewicht alternatief voor betonnen kabelgoten. Storingen verhelpen, onderhoud en vernieuwing zijn eenvoudiger, sneller en goedkoper uit te voeren.

Bekijk hieronder ons assortiment.

De meest gestelde vragen over Kunststof kabelgoten

Wat is een kunststof kabelgoot?

Een kunststof kabelgoot is een kabelgoot gemaakt van kunststof die meestal in de grond wordt geplaatst en waar kabels en leidingen in gelegd worden. Het doel is om de kabels te beschermen, maar tegelijkertijd toegankelijk te houden voor reparatie of onderhoud of het toevoegen van extra kabels zonder dat er opnieuw gegraven hoeft te worden. Een kabelgoot heeft een deksel die er later op geklikt kan worden.

Wat is een functiescheidingsgoot?

Een functiescheidingsgoot is een kabelgoot die binnenin een grotere kabelgoot gebruikt wordt met als doel de verschillende kabels gescheiden te houden, bijvoorbeeld om doorslagspanning en dus beschadiging te voorkomen. Wil je hier meer over lezen? Check dan dit artikel: https://pionkunststoffen.nl/project/voorkom-doorslagspanning-met-de-s5000-functiescheidingsgoot

Wanneer heb ik een kabelgoot nodig?

Een kabelgoot wordt gebruikt in situaties waarin verwacht wordt dat er in de toekomst toegang tot de kabels nodig is en men dit zo makkelijk mogelijk wil maken. Natuurlijk kan dit met mantelbuizen door middel van een trekput, maar met een kabelgoot kun je makkelijk bij elk deel van de kabel komen voor reparatie, onderhoud of om extra kabels toe te voegen of juist te verwijderen. Een kabelgoot is ook een goede oplossing voor bovengrondse toepassingen op bijvoorbeeld kunstwerken, zoals een brug of geluidsscherm.

Wanneer heb ik een functiescheidingsgoot nodig?

Een functiescheidingsgoot wordt gebruikt wanneer er risico op doorslagspanning is, maar ook wanneer het nodig is om de kabels te kunnen markeren waardoor snel te zien is welke kabel in welke goot ligt.

Wat is het voordeel van kunststof kabelgoot boven staal?

Kunststof kabelgoten kunnen makkelijk en zonder gereedschap knaagdiervrij aan elkaar gelegd worden door de mof-spie-verbinding. Bovendien is kunststof lichter en daardoor makkelijker te plaatsen, heeft het een langere levensduur en is het daardoor op de lange termijn goedkoper dan staal.

Wat is het verschil tussen kunststof kabelgoten en betonnen kabelgoten?

Kunststof kabelgoten zijn door hun lichte gewicht veel makkelijker te tillen en daardoor sneller te plaatsen. Je hebt geen extra materieel nodig en kunt er dus ook in krappe ruimtes, zoals een talud, mee uit de voeten zonder dat er meteen een buitendienststelling nodig is. Ook onderleggen met tegels is door het geringe gewicht niet nodig. Bovendien zijn de kunststof kabelgoten slagvaster dan beton. Als er iets op valt (of de kabelgoot zelf valt), dan scheurt of breekt het veel minder snel dan beton doet. Ook zijn kunststof kabelgoten door hun onderlinge verbinding heel goed knaagdiervrij te installeren en houden. Dat is een groot voordeel omdat kabelgoten een fijne schuilplek zijn en kabels aantrekkelijk voor knaagdieren. Onze Ultim kunststof kabelgoot is tot ongeveer 18 keer lichter dan een vergelijkbare betongoot.

Hoe sterk is een kunststof kabelgoot?

De sterkte van het deksel is vaak het meest cruciale aspect. Kunststof deksels zijn flexibel en vrij slagvast dat is een groot voordeel. Normaal is het zwakste punt van een deksel in het midden van het uiteinde van het deksel. Daar wordt het deksel het minst ondersteund en is de vervorming het grootst. Gemiddeld bedraagt de oppervlaktebelasting 10kN. Pion Kunststoffen heeft ook composiet deksels beschikbaar die, naast een belastingklasse van A15, ook andere voordelen kennen zoals goede brandwerende eigenschappen. De zijwaartse belasting van onze Ultim kabelgoot bedraagt 30,5kN in het midden van de goot. Aan het uiteinde (de zwakste plek) bedraagt deze nog steeds 18,5kN.

Zit er veel verschil tussen kunststof kabelgoten?

Helaas wel en dat is ook de reden dat sommige mensen heel enthousiast zijn over kabelgoten en anderen helemaal niet. Kabelgoten in dezelfde maat, maar van verschillende leveranciers kunnen enorm verschillen in gebruikt materiaal, gewicht en sterkte en daarmee de kwaliteit. Onze kabelgoten kunnen een zijwaartse belasting van 30,5kN aan (midden van de kabelgoot zijkant) en onze deksels minimaal 10kN (ook A15 deksels beschikbaar). Heb je kabelgoten nodig? Wees je dan dus bewust van de belastingklasse, zodat je een veilige keuze kunt maken. Advies nodig? Bel of mail gerust op 033 – 253 8630/ verkoop@pionkunststoffen.nl.