S5000 functiescheidingsgoot

De S5000 functiescheidingsgoot (ProRail gecertificeerd – SPC 00305) beschermt cruciale energiekabels en signaalkabels door ze mechanisch van elkaar te scheiden. Door de kabels fysiek uit elkaar te houden met dit glasvezelversterkte materiaal als barrière voorkom je doorslagspanning en dus warmteontwikkeling, smeulen en zelfs brand. De zelfdovende eigenschappen van de S5000 zorgen dat dit risico geminimaliseerd wordt.

Ook knaagdieren krijgen geen kans wanneer je deze functiescheidingsgoot gebruikt. Door de koppelstukken ontstaat een volledig gesloten systeem waarin voor knagers geen enkele ruimte is. Het maakt niet uit of je de S5000 als binnenkoker in een betonnen goot gebruikt of als aparte kabelgoot, bijvoorbeeld voor ERTMS-kabels; met deze functiescheidingsgoot minimaliseer je het risico op uitvallende netwerken.

Bovendien zorgt het gebruik in een betonnen goot voor overzicht en kun je, door de duidelijke labels, snel en makkelijk zien in welke goot welke kabel ligt wanneer je bijvoorbeeld onderhoud moet plegen.

Meer lezen over het voorkomen van doorslagspanning? Lees dan dit artikel.

Voordelen van de S5000 functiescheidingsgoot

  • Voldoet aan de ProRail SPC (al sinds maart 2019)
  • Enorm slagvast door glasvezelversterkt kunststof
  • De S5000 functiescheidingsgoot is snel en makkelijk te installeren (lengtes van 5 meter, laag gewicht en makkelijk te plaatsen deksel en koppelstukken)
  • Extreem lange levensduur (deze kabelgoot hoeft u in uw werkzame leven niet meer te vervangen)
  • Geschikt voor zowel 1500 V, 3 kV als 10 kV kabels
  • Slank design (waardoor het geen onnodige ruimte inneemt in de kabelgoot)
  • Krimpvrij (het materiaal werkt niet waardoor verschuiven/ bollen en daarmee het loskomen van het deksel voorkomen wordt, het blijft dus een gesloten systeem)

Beschikbare formaten en lengtes

  • 50 x 50 mm (lengte 5 m)
  • 80 x 80 mm (lengte 5 m)

Een vraag stellen, offerte ontvangen of direct bestellen?

Neem contact met ons op.

Waarom kiezen voor PION Kunststoffen

Kiezen voor PION Kunststoffen betekent een duurzame keuze maken. PION staat namelijk voor kabelbescherming gemaakt van gerecycled kunststof in plaats van aardolie. Ook deze functiescheidingsgoot is van duurzaam materiaal. Door kunststof te recyclen bespaar je al snel 80% ten opzichte van nieuw materiaal. Bovendien raakt aardolie op dus wordt schaarser en duurder.

PION Kunststoffen staat voor eersteklas gerecycled materiaal. Door samen te werken met ervaren fabrikanten kan de gebruiker rekenen op topkwaliteit met de stevigheid en levensduur die men ook gewend is van ‘nieuw’ kunststof.

Bekijk hieronder de typen en accessoires.

De meest gestelde vragen over S5000 functiescheidingsgoot

Wat is een functiescheidingsgoot?

Een functiescheidingsgoot is een kabelgoot die binnenin een grotere kabelgoot gebruikt wordt met als doel de verschillende kabels gescheiden te houden, bijvoorbeeld om doorslagspanning en dus beschadiging te voorkomen. Wil je hier meer over lezen? Check dan dit artikel.

Waarom kiezen voor PION Kunststoffen?

Kiezen voor PION Kunststoffen betekent een duurzame keuze maken. PION staat namelijk voor kabelbescherming gemaakt van gerecycled kunststof in plaats van aardolie. Door kunststof te recyclen bespaar je al snel 80% ten opzichte van nieuw materiaal. Bovendien raakt aardolie op dus wordt schaarser en duurder. PION Kunststoffen staat voor eersteklas gerecycled materiaal. Door samen te werken met ervaren fabrikanten kan de gebruiker rekenen op topkwaliteit met de stevigheid en levensduur die men ook gewend is van ‘nieuw’ kunststof.

Hoeveel drukkracht dient deze kabelkoker in gesloten toestand loodrecht op het oppervalk te weerstaan zonder vormverlies?

In gesloten toestand (met gesloten deksel) dient de S5000 een drukkracht van 5kN per meter loodrecht op het oppervlak te weerstaan zonder dat er vormverlies optreedt.

Wat doet PION aan duurzaamheid

Naast veiligheid en kwaliteit is duurzaamheid de 3e pijler binnen de PION dienstverlening. Ons assortiment bestaat uit circa 90% gerecyclede producten. Al vele jaren zijn wij bezig om duurzame oplossingen onder de aandacht te brengen van de marktpartijen. Wij streven naar duurzame impact en dagen de markt uit, klanten, opdrachtgevers, adviseurs en productiepartners. Elke productiepartner wordt beoordeeld op zijn duurzame prestaties. Mogen wij voor de markt een oplossing ontwikkelen dan is duurzaamheid een voorwaarde. Zo hebben we al mooie producten en oplossingen gerealiseerd, wat te denken van ons gerecyclede Protegg fysieke hekwerk of onze circulartube die ook geschikt is voor HDD boringen. Natuurlijk scheiden we afval, rijden we elektrisch en gebruiken wij 100% groene energie uit Nederland.

Wanneer heb ik een functiescheidingsgoot nodig?

Een functiescheidingsgoot wordt gebruikt wanneer er risico op doorslagspanning is, maar ook wanneer het nodig is om de kabels te kunnen markeren waardoor snel te zien is welke kabel in welke goot ligt.

Hoeveel kabels kan ik in een goot kwijt?

Dat is afhankelijk van de dikte van de kabels en de inwendige maat van de kabelgoot en natuurlijk of er risico op doorslagspanning is. Vaak wordt er door de opdrachtgever een eis van maximaal 70% vulling geëist. Een functiescheidingsgoot met een kleinere omvang (onze S5000) zorgt voor een minimale bezetting zodat de eis van 70% eerder haalbaar is.

Hebben jullie ook kabelgoten met meerdere compartimenten?

Een kabelgoot heeft meestal één compartiment. Wil je meerdere compartimenten (in plaats van het gebruiken van een functiescheidingsgoot), dan kan er een scheidingswand geplaatst worden. Een andere optie is om voor de Utils te kiezen, dit is een gecompartimenteerde buis waarmee je kabels dus elk in een apart vak kunt leggen.

Hoe sterk is een functiescheidingsgoot?

Onze S5000 functiescheidingsgoot heeft een trekvastheid van 400 MPa (axiaal) en een slagvastheid van 170 kJ/m2. Ook de kogelvalproef met een kogel van 1 kg vanaf 2 meter hoogte is geen enkel probleem. De glasvezelversterkte goot is ook uitstekend bestand tegen de meeste chemische stoffen en voldoet aan brandklasse UL 94 V0.

Hoe worden de functiescheidingsgoot nog meer genoemd?

In de railmarkt worden deze ook binnenkokers of hoogspanningskabelkokers genoemd. En de 3 typen kennen de aanduiding HS02, HS02, HS03. Deze zijn bedoeld of voor een 3kV, 10kV of 1500V kabel.

Hoeveel CO2 bespaar ik als ik kies voor gerecycled kunststof in plaats van kunststof dat volledig gemaakt wordt van aardolie?

Gemiddeld bespaar je per kg mantelbuis van gerecycled kunststof 2 kg CO2. Dat is veel en daarom is PION Kunststoffen al jaren voorstander van het toepassen van de meest duurzame mantelbuis in de betreffende situatie. Want het kan vaker dan je denkt. Wij schatten in dat in 75% van de projecten gekozen kan worden voor gerecyclede mantelbuizen. Met de PION PP klembuizen bespaar je per buis (en dus per meter) tussen de 3 en ruim 20 kg CO2 ten opzichte van zo`n zelfde buis gemaakt van kunststof van aardolie. (afhankelijk van de diameter van de buis). Kies je voor de lichtere PP Klikbuis; dan bespaar je nog steeds tussen de 4 en bijna 8 kg CO2 ten opzichte van virgin materiaal (afhankelijk van de diameter van de buis).

Hoeveel ruwe olie bespaar ik als ik kies voor gerecycled kunststof?

Met de PION PP klembuizen bespaar je per buis (en dus per meter) tussen de 2 en ruim 13 liter ruwe olie ten opzichte van zo`n zelfde buis gemaakt van kunststof van aardolie (afhankelijk van de diameter van de buis). Kies je voor de lichtere PP klikbuis; dan bespaar je nog steeds tussen de 2 en ruim 5 liter ruwe olie ten opzichte van virgin materiaal (afhankelijk van de diameter van de buis).