Voorkom doorslagspanning met de S5000 functiescheidingsgoot

De S5000 is ontwikkeld voor rail-aannemers die 1500 V, 3kV en 10kV-kabels moeten scheiden in hun kunststof of betonnen kabelgoten om zo doorslagspanning te voorkomen. De elektrakabels kunnen zo per stuk in een passende scheidingsgoot (50×50 of 80×80) gelegd worden waardoor er een fysieke absorberende barrière is tussen de verschillende kabels.

Wat is doorslagspanning?

Doorslagspanning is spanning die doorslaat van de ene naar een andere kabel. Dit kan veroorzaakt worden door blikseminslag of kortsluiting. Kortsluiting of blikseminslag zorgt voor korte, maar hevige spanningspiek en waardoor die spanning buiten de kabel treedt. Deze ongewenste spanning in de installatie zorgt voor schade en daardoor uitval en wil je dus voorkomen.

Op blikseminslag hebben we weinig invloed, maar door klimaatverandering groeit de kans op onweer en dus op blikseminslag. Kortsluiting ontstaat vaak door schade aan de kabel en in de praktijk zijn daar meestal knaagdieren verantwoordelijk voor. Als die de kabelmantel volledig doorknagen ontstaat er kortsluiting en soms zelfs brand.

Kortsluiting of blikseminslag zorgt voor ongewenste spanning op de installatie en daardoor schade en dus uitval. En dat wil ProRail te allen tijde voorkomen. Of, zoals zij het zeggen: ”Het gebeurt nooit. Maar als het gebeurt is de schade niet te overzien.”

Want schade aan railsystemen betekent:

  • Stilstand van treinen en dus reizigers die niet naar hun werk, niet naar hun vakantiebestemming of niet naar huis kunnen. Dat betekent de inzet van bussen en veel declaraties van taxiritten etc. En niet voor tientallen, maar eerder voor duizenden mensen. Dat betekent een schadepost waar je u tegen zegt.
  • Dataverlies; computersystemen kunnen bijzonder slecht tegen spanningspieken en enorme hoeveelheden bestanden gaan dan verloren. Alles wat niet geback-upt is, is verloren en ook dat herstellen kost bakken vol met geld.

Waarom de S5000 gebruiken

Blikseminslag kunnen we niet voorkomen, maar knaagdierschade wel. De S5000 functiescheidingsgoot is een volledig gesloten systeem, waardoor knaagdieren simpelweg niet bij de kabels kunnen komen en er dus ook niet aan kunnen knagen. De simpelste manier om kortsluiting door knaagdierschade te voorkomen.

Ontstaat er wel kortsluiting of is er een blikseminslag? Dan zorgt de S5000 functiescheidingsgoot zorgt ervoor dat het doorgeven van de spanning vertraagd wordt. En omdat het om een piek gaat (die dus heel kort duurt), zorgt het materiaal ervoor dat de spanning alweer weg is voordat deze door kan slaan naar de naastliggende kabels. Het resultaat: geen schade aan de andere kabels in je goot.

Naast het voorkomen van doorslagspanning zorgt de S5000 voor een overzichtelijke kabelgoot en kun je, door de duidelijke identificatie, snel en makkelijk zien in welke goot welke kabel ligt wanneer je bijvoorbeeld onderhoud moet plegen.

De betrouwbare keuze

De S5000 maakt het verschil door de kwaliteit van het product. Deze kabelscheidingsgoot bestaat al ruim 10 jaar en voldoet sinds 2019 (het jaar dat de SPC het licht zag) aan de SPC van ProRail. Het wordt gemaakt van kwalitatief hoogwaardig glasvezelversterkt kunststof en heeft daardoor een extreem lange levensduur. Dat alles bij elkaar zorgt voor een enorm sterk product dat kabels gegarandeerd veilig houdt en scheelt onderhoud en dus ook tijd, moeite en kosten.

Een vraag stellen over de S5000, offerte ontvangen of direct bestellen?

Neem contact met ons op.

Voorkom doorslagspanning met de S5000 functiescheidingsgoot