Tubefinder is een navigator die het je makkelijk maakt om HDPE mantelbuizen te vergelijken en een toekomstbestendige keuze te maken. We navigeren je naar een toekomst die veilig, kwalitatief en duurzaam is. Vervolgens bestel je die HDPE buizen die het beste bij je project passen.
Samen met gespecialiseerde en betrouwbare productiepartners helpen we je om onze infrastructuur te versterken en gereed te maken voor de toekomst. Voor elk project kan je de ideale afweging te maken.
We bieden PE mantelbuizen in vele diameters, klassen en soorten. Mantelbuizen die speciaal zijn ontworpen om een optimale bescherming te bieden aan onze belangrijke ondergrondse kabels en leidingen. Vandaar de naam HDPE Mantelbuizen.
Voor elke toepassing is er een andere buissoort of kwaliteit beschikbaar. Als het kan, kies dan voor een fossielvrije beschermbuis en lever een bijdrage aan een toekomstbestendige wereld.
Klik hier voor de site.
Kiezen voor PION Kunststoffen betekent een duurzame keuze maken. PION staat namelijk voor kabelbescherming gemaakt van gerecycled kunststof in plaats van aardolie. Door kunststof te recyclen bespaar je al snel 80% ten opzichte van nieuw materiaal. Bovendien raakt aardolie op dus wordt schaarser en duurder. PION Kunststoffen staat voor eersteklas gerecycled materiaal. Door samen te werken met ervaren fabrikanten kan de gebruiker rekenen op topkwaliteit met de stevigheid en levensduur die men ook gewend is van ‘nieuw’ kunststof.
Met de PION PP klembuizen bespaar je per buis (en dus per meter) tussen de 2 en ruim 13 liter ruwe olie ten opzichte van zo`n zelfde buis gemaakt van kunststof van aardolie (afhankelijk van de diameter van de buis). Kies je voor de lichtere PP klikbuis; dan bespaar je nog steeds tussen de 2 en ruim 5 liter ruwe olie ten opzichte van virgin materiaal (afhankelijk van de diameter van de buis).
Er zijn ontzettend veel soorten mantelbuizen; materiaal, kleur, lengte, diameter, sterkte (en daarmee toepassingsgebied), legmethode etc. Als we het hebben over uiterlijk heb je twee varianten, namelijk gladde mantelbuizen uit één stuk en deelbare mantelbuizen. De meest gebruikte aanlegmethoden zijn in een open sleuf (je graaft en legt de mantelbuis in deze open ruimte en dicht deze later af met zand) of de gestuurde boring (je trekt de mantelbuis door een vooraf geboorde holle ruimte naar een vooraf ingesteld punt). De toepassing bepaalt in de meeste gevallen de materiaalkeuze en kleurstelling. Alle mantelbuizen zijn geschikt om in een open sleuf te installeren, maar voor een gestuurde boring worden zwaardere eisen gesteld. Er komt dan tenslotte veel kracht te staan op de buis. Daarvoor wordt dan ook meestal voor HDPE mantelbuizen gekozen.
Dat is geheel afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Een mantelbuis van virgin (nieuw) materiaal is homogener en de kwaliteit daarvan stabieler. Deze buizen worden gemaakt van fossiele grondstoffen (aardolie). Gerecyclede mantelbuis is er in een grote range aan kwaliteiten. Hoe lager de kwaliteit, des te goedkoper de mantelbuis. Daarom raden wij bestekschrijvers altijd aan om de gewenste beschrijving functioneel te omschrijven. Dit voorkomt dat er bescherming ingekocht wordt die achteraf niet aan hun eisen voldoet. In veel gevallen is een gerecyclede mantelbuis prima geschikt om te worden toegepast. Bovendien levert dit milieuwinst en financieel voordeel op. De gerecyclede mantelbuizen die PION Kunststoffen levert worden allemaal uitgebreid getest en voldoen de SN cq SDR-klasse die als norm voor dat type geldt. De SN-klasse of SDR-klasse (of welke normering dan ook) geeft objectieve informatie omtrent de sterkte en dus de mogelijke toepassing. Vraag ons gerust om nader advies.
De prijs van een mantelbuis is afhankelijk van de SN-klasse. Hoe hoger de SN-klasse, hoe dikker de wand en hoe meer materiaal er nodig is om de kabelbeschermingsbuis te maken. Daarnaast zit er verschil tussen gladde mantelbuizen (voor blijvend ondergronds gebruik) en deelbare mantelbuizen (voor tijdelijke bovengrondse bescherming of wanneer kabels na leggen alsnog bescherm moeten worden). Die laatste bestaan uit twee delen en worden dichtgemaakt met een klik- of klemsysteem. Deze deelbare beschermingsbuizen zijn bewerkelijker om te fabriceren dan gladde mantelbuizen en daardoor duurder, maar worden dan ook in verschillende situaties gebruikt. Het gebruik van een goede (deelbare) mantelbuis is sowieso altijd goedkoper dan het oplopen van kabelschade met uitval als gevolg.
Elektrakabels moeten, vanwege het risico op persoonlijk letsel, altijd in een kabelbeschermingsbuis gelegd worden. Voor datakabels is dit niet verplicht, maar wel verstandig. Er zijn tegenwoordig zoveel bedrijven, organisaties en instanties van die data afhankelijk dat beschadiging en daardoor uitval enorme gevolgen heeft, ook financieel.
Zwarte HDPE-mantelbuis kun je prima tot meerdere jaren buiten opslaan. Let wel op dat HDPE buizen op rollen of haspels met dunnere wanden (bv SDR klasse 17) door warmte (zomermaanden) van vorm kunnen veranderen (ovaliteit en knikgevaar). Dit geldt grotendeels ook voor PP buizen. Gekleurde PVC mantelbuizen worden sneller door UV aangetast (verkleuring). Over het algemeen is het lang opslaan van PVC buizen niet wenselijk. Deze kunnen ook prima maanden buiten staan, jaren raden wij niet aan.